maanantai 29. kesäkuuta 2015

Tiedätkö, ettet tiedä ?


Kun tiedät, että et tiedä, alat kuunnella ja hankkia tietoa. Kun et tiedä, ettet tiedä, voit luulla jo tietäväsi. Tästä keskusteltiin Lontoossa paljon. On hienoa, kun voit sanoa, että et tiedä, koska silloin olet jo ottanut monta edistyksen askelta.

Digitaalisen aineistonhallinnan ympärillä tämä on täyttä totta. Moni yritys tulee juuri esim. Lontooseen silloin, kun ymmärtävät, että heidän pitäisi ymmärtää aiheesta ensin enemmän, ennen kuin lähdetään hankkimaan mitään järjestelmää. Tai ennen kun päivitetään vanha järjestelmä uuteen. Ei tiedetä, mitä pitäisi tietää, ja tullaan oppimaan sitä.

Ensimmäisessä vaiheessa tunnistetaan tarve ainoastaan kuvien säilyttämisen tarpeelle. Välttämättä siinä vaiheessa ei kiinnitetä paljoakaan huomiota siihen, mikä voisi olla oma tarve, tai millaiseksi omat tarpeet muodostuvat tulevaisuudessa. Samoin roolitukseen, resursseihin ja prosessiin ei osata tarttua. Moni yritys elää tällaisen kuva-arkiston kanssa pitkäänkin. Vaikka tarpeet kehittyisivät, niitä ei osata liittää kokonaisuudeksi. Hyvä kysymys itselle esitettynä on, miksi tallennan mitään?

People, processes and technology. Näistä on tämän ajan aineistonhallinta tehty. Toimiva aineistonhallinta palvelee laajasti eri toimintoja: taittajia, kanavia, verkkokauppaa, kumppaneita ja koko liiketoimintaa. Koko kuvion ytimessä pyörii teknologia, jota ruokitaan oikealla tekemisellä, metadatalla, materiaaleilla ja työnkuluilla. Metadata ja sen hallinta pyörittää hyvin johdettua aineistonhallintaa.

Mitä sinä ja yrityksesi tiedätte aineistonhallinnasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti